Redegjørelse etter åpenhetsloven

Nor Seafoods AS gjennomfører årlig aktsomhetsvurderinger i samsvar med Åpenhetslovens krav, og offentliggjør en redegjørelse for vurderingene og tiltakene som er iverksatt. Redegjørelsen gjelder perioden 01. januar 2024 til 31. desember 2024.

Om selskapet
Nor Seafoods AS er blant Norges ledende eksportører av sjømat, med spesialisering innen handel med fisk og fiskeprodukter. Selskapet eies av norske aksjonærer og er lokalisert med kontorer i Ålesund. Selskapet har 15 ansatte og ledes av et styre med fem personer inkludert daglig leder. To av eierne er aktive i daglig drift og har lang erfaring fra bransjen.

Nor Seafoods kjøper om lag 99 % av sine råvarer fra norske leverandører – alle veletablerte og ansvarlige aktører i sjømatnæringen. Selskapet er CoC sertifisert til salg av produkter av MSC, GlobalG.A.P. og ASC godkjenning.

Vår kundebase består hovedsakelig av importører, produsenter og lokale distributører. Vi eksporterer til mange land i Europa og Asia. Våre viktigste samarbeidspartnere inkluderer bank, regnskapsfører og revisor.

Forpliktelse til ansvarlig næringsliv

Nor Seafoods AS er forpliktet til å fremme ansvarlig forretningspraksis og etterleve kravene i Åpenhetsloven. Loven har som formål å sikre grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i næringslivet. Nor Seafoods AS har en aktsomhetsplikt etter åpenhetsloven til å utføre risikovurderinger, vurdere tiltak for avhjelpe negativ påvirkning og sikre gjenoppretting der det er påkrevd.

Aktsomhetsvurderingene gjennomføres i tråd med OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper og FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter. 

Pliktene etter Åpenhetsloven omfatter seks hovedområder:
 
1. Forankring i virksomhetens retningslinjer
Retningslinjer og prosedyrer for aktsomhetsvurderinger, herunder risikokartlegging, tiltak, kommunikasjon og gjenoppretting, er vedtatt av styret og forankret i selskapets ledelse. Våre etiske retningslinjer er integrert i selskapet, vi stiller samme krav til våre leverandører og deres underleverandører. Det er utarbeidet en etikk erklæring som våre leverandører må signere eller dokumentere oppfyllelsen av.

En dedikert ressurs har ansvar for den daglige oppfølgingen av Åpenhetslovens forpliktelser. Daglig leder har det overordnede ansvaret for etterlevelse.


2. Kartlegging og risikovurdering

Nor Seafoods har gjennomført risikovurderinger av egen virksomhet, med fokus på faktorer som arbeidstid, lønn, trakassering, innleieforhold og varslervern. Risikoen for brudd på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold er vurdert som lav.

Vi kartlegger løpende alle våre leverandører og forretningspartnere, og har utarbeidet metodikk for kartlegging, og for fremtiden å vurdere nye samarbeidspartnere. Nor Seafoods AS har lagt til grunn at våre forpliktelser etter åpenhetsloven knytter seg til leverandørkjeden fra råvare til vårt salgsprodukt. Dette følger av lovens forarbeider hvor det står at leverandørkjeden kan være både underleverandører og forretningspartnere av disse «så lenge deres innsatsfaktorer inngår i virksomhetens (dvs. pliktsubjektets) produksjon».  Det avgrenses derfor mot senere salgsledd.

Leverandører og forretningspartnere er vurdert ut fra fem parametere:

Vurderingsparametere inkluderer:
1. Landrisiko
2. Global Rights Index
3. FNs korrupsjonsindeks
4. Kontraktens størrelse med Nor Seafoods AS
5. Vår mulighet til å påvirke

Leverandører og samarbeidspartnere med kontraktsverdi over NOK 50.000 vurderes nærmere, basert på vår virksomhets størrelse og påvirkningskraft.

Vi har benyttet 3.parts ressurs Metizoft AS for å bistå i utvelgelsen.


Vi gjennomfører løpende risikovurderinger med hensyn til menneskerettigheter, arbeidsforhold, miljø og bærekraft.

Spesifikke bransjevurderinger:

• Fiskeri og havbruk: Vi kjøper hovedsakelig fangst fra trål, line og snurrevad, samt fra oppdrett i Norge. Selv om fiskerinæringen anses som utsatt for risiko, er vurderingen at risikoen er moderat ved kjøp fra norske fartøyer og produsenter.
• Transport: Dette er en sektor med generelt høy risiko. Våre leverandører er hovedsakelig norske og nordiske, hvor arbeidsmiljølovgivningen er streng. Risikoen vurderes derfor som moderat.

Blant våre 20 transportleverandører er 6 europeiske utenfor Norden, hvor risikoen anses høyere, særlig ved bruk av underleverandører utenfor Europa.

Foreløpig er det ikke avdekket faktiske brudd på anstendige arbeidsforhold. Det foreligger imidlertid indikasjoner på økt risiko hos enkelte transportleverandører, spesielt de med omfattende bruk av utenlandske underleverandører, samt i forbindelse med enkelte komponenter til IT-utstyr. Videre undersøkelser er igangsatt (se punkt 3).
 
3. Tiltak ved identifisert risiko
Dersom det oppstår usikkerhet rundt hvorvidt våre leverandører eller forretningspartnere oppfyller kravene til menneskerettigheter og arbeidsforhold, kreves redegjørelse og dokumentasjon. Manglende dokumentasjon kan medføre reaksjoner fra vår side.

Målet er å håndtere slike situasjoner gjennom dialog, ved å oppfordre til risikoreduserende tiltak, endringer i praksis og gjenoppretting ved eventuelle brudd. Ved alvorlige brudd kan dette medføre oppsigelse av kontrakt.

Vi legger også vekt på forebyggende tiltak. Alle leverandører forelegges vår etikkerklæring, som de må bekrefte skriftlig. Leverandører som ikke signerer, må forklare hvordan deres virksomhet sikrer anstendige arbeidsforhold. Vi arbeider med å innarbeide kontraktsfestede krav som støtter etterlevelse av menneskerettigheter i hele leverandørkjeden. 

4. Oppfølging
Nor Seafoods AS følger opp leverandører og samarbeidspartnere der det er nødvendig for å sikre at risikoen for negativ påvirkning blir minimert. Eventuelle avvik og resultater dokumenteres og loggføres.

5. Kommunikasjon med interessenter
Vi vektlegger åpenhet og tilgjengelighet i vårt arbeid. Henvendelser knyttet til våre aktsomhetsvurderinger kan rettes til: aksomhetsvurderinger@nor-seafoods.com

Alle henvendelser besvares innen tre uker.

6. Samarbeid om gjenoppretting
I de tilfeller negativ påvirkning på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold blir avdekket i vår leverandørkjede eller hos forretningspartnere, vil vi i samarbeid med leverandørene forsøke å kompensere for skader som har oppstått som følge av vår påvirkning. Ingen skader har blitt avdekket på nåværende tidspunkt.

Ålesund, 27.06.2025
Styret har signert redegjørelsen elektronisk